Työnohjaus ja työhyvinvointi

ihmiset

Työnohjauksessa tarkastellaan työhön liittyviä kokemuksia, tunteita ja kysymyksiä. Enimmäkseen työnohjaus on keskustelua, joskus myös toiminnallisia työtapoja.

Työnohjaus voi olla yksilötyönohjausta tai ryhmätyönohjausta.

Ryhmätyönohjauksessa ryhmä voi olla koko työyhteisö tai työyhteisön osa. Ryhmä voidaan koota myös eri työpaikoilta, jolloin yhdistävä tekijä liittyy työtehtäviin.

Työnohjattava tai työnohjausryhmä päättää, mitä asioita käsitellään ja miten. Työnohjauksen toimintatavat ja pelisäännöt sovitaan yhdessä jokaista kunnioittaen.

Työhyvinvointipäivä

Työhyvinvointipäivässä työyhteisö irrottautuu hetkeksi arjesta.
Etäisyys auttaa työntekijoitä katsomaan ja näkemään asioita eri tavalla.
Usein tavoitteena on myös lisätä työyhteisössä kykyä arvostaa ja ymmärtää erilaisuutta.

Arjessa erilaisuus saattaa aiheuttaa väärinymmärryksiä ja erimielisyyksiä. Todellisuudessa erilaisuus on työyhteisössä kullanarvoista. Erilaisten työntekijöiden ansiosta kaikki työt tulevat tehtyä ja kaikki näkökulmat huomattua. Niin työyhteisö voi toimia parhaalla mahdollisella tavalla. Työpaikalla onkin tärkeä löytää jokaisen vahvuudet ja arvostaa niitä.

Hyvin arkiset asiat voivat joskus paisua pieniksi tai suuriksi ongelmiksi. Niiden äärelle pitää pysähtyä ajoissa. Meidän on ehkä vaikea ymmärtää toisen ihmisen toimintaa vain, koska se on kovin erilaista kuin omamme. Kun pysähdymme yhdessä aitoon dialogiin, voimme paremmin ymmärtää toisiamme. Erilainen toiminta ei enää hermostutakaan meitä, vaan voimme olla sallivampia toisiamme kohtaan.  Luovien menetelmien avulla voimme lähestyä asioita lempeästi ja intuitiivisestikin tutkaillen.

Tärkeitä kysymyksiä ovat:

Miten haluamme asioita katsoa ja nähdä?
Pystymmeko arvostamaan erilaisuutta?
Voimmeko puhua avoimesti: suoraan mutta kuitenkin samalla puolella ollen?

Henkka Hyppönen nimeää kirjassaan Pelon hinta yhdeksi tärkeäksi ryhmän älykkyyden tekijäksi sen, miten tasaisesti ryhmässä puheenvuorot jaetaan. Aina kun ryhmässä joku ottaa muita enemmän tilaa tai hallitsee puhetta, ryhmän älykkyys kärsii. Onko teidän ryhmän koko kapasiteetti käytössä?  Tuleeko teidän työyhteisössä jokainen kuulluksi?

avaimet

Ovatko teidän työyhteisössä kaikki avaimet käyttössä?
Mitähän työyhteisölle hyödyllistä lukittujen ovien takana olisi?

Ottakaa yhteyttä, niin autan teitä saamaan työyhteisönne / työryhmänne kaikki voimavarat käyttöönne.
Luodaan yhdessä sopiva Tyhy-päivä teidän tarpeisiinne!