Elämä on liian lyhyt kiireessä elettäväksi

Otsikon on lausunut 1800-luvulla elänyt kirjailija Henry Thoreau.

Olen miettinyt tällä viikolla kiirettä ja kiireettömyyttä. Olen lomalla, keskellä suurta seesteisyyttä, ihanaa vapautta ja tilaa. Mökki on tyhjentynyt sukulaisista, sosiaalinen humu hiljentynyt. Odotettu hetki tämäkin.

Mukanani on kolme kassillista kirjoja! Tiedän, että luen niistä vain joitakin, mutta enhän mitenkään voi tietää, mikä teema ja mikä kirja kutsuu. Siksi tämä sama häpeä joka vuosi mökille lähtiessä: toivottavasti kukaan ei näe, kuinka monta kassillista kirjoja kuljetan mukanani.

Mitä se kertoo? En ehkä vielä riittävästi arvosta itsessäni intohimoa oppia lisää ihmismielestä, ymmärtää yhä paremmin itseäni ja muita. Arvostanko tätä introverttia puoltani, joka rakastaa lukemista ja kirjoittamista, asioiden pohtimista rauhassa, oikealle aivopuoliskolle antautumista, päämäärätöntä ideoissa ja suunnitelmissa kellumista?

Järjestin tänä vuonna itselleni pitkän loman sillä ajatuksella, että voin hyvillä mielin käyttää osan lomasta kelluntaan kirjojen ja ideoiden parissa. Olen siinä imussa vahvasti juuri nyt. Sitä riemua, kun vielä huomennakaan ei tarvitse priorisoida, organisoitua eikä noudattaa aikatauluja. Saa vielä jonkun aikaa tehdä rauhassa, mitä mieleen juolahtaa – vaikka vain lukea ja ajatella! Tuskin maltan nukkua.

Olen kysynyt itseltäni: Mitä sitten kun arki taas alkaa? Miten järjestän arjen niin, että annan riittävästi tilaa introvertille pohdiskelijalle itsessäni? Paitsi että nautin tästä luovasta tilasta, voisiko tästä jopa seurata jotain hyödyllistä? Ehkä minun useistakin syistä kannattaisi antaa arjessani enemmän tilaa luovuudelle.

Mietin, olisiko tarpeen ja mahdollista arvostaa omia ajatuksia yhä enemmän. Ilon ja nautinnon vuoksi, merkityksellisyyden vuoksi, hyödyn vuoksi.

Miksi ei.

Elämä on liian lyhyt tuhlattavaksi.

Mitä sinä tekisit arjessa toisin, jos aikaa olisi enemmän? Mikä sinulle tuottaa iloa? Millaiset asiat tuovat merkityksellisyyttä elämääsi?

Annatko sinä itsellesi aikaa toteuttaa syvimpiä toiveitasi ja tarpeitasi? Mitä pientä voit tehdä toisin nyt heti / arjessasi?

 

No comments yet.

Vastaa